18 Ιανουαρίου 2010

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στην Αϊτή



ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ Μετ΄ εμποδίων εξελίσσεται μια γιγαντιαία επιχείρηση αρωγής προς την Αϊτή, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος). Οι διαλυμένες υποδομές και η ανυπαρξία κυβέρνησης συντείνουν στο να περνούν κρίσιμα 24ωρα χωρίς η ανθρωπιστική βοήθεια και τα σωστικά συνεργεία να φθάνουν στον προορισμό τους. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός υπολογίζει σε 45.000- 50.000 τα θύματα του Εγκέλαδου και σε τρία εκατομμύρια τους αστέγους. Στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς εκατοντάδες πτώματα παραμένουν εκτεθειμένα δίπλα στα ερείπια, δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν και αυτά καταρρεύσει και είναι ελάχιστοι οι τραυματίες που εξετάζονται από γιατρό.

Το διεθνές αεροδρόμιο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, ο πύργος ελέγχου έχει γκρεμιστεί και τα αεροπλάνα τα κατευθύνουν ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τους οποίους εγκατέστησε η πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πάλι, δεκάδες αεροπλάνα με βοήθεια από την Κίνα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αμερική δεν προσγειώθηκαν διότι δεν υπάρχει ούτε χώρος για να σταθμεύσουν ούτε κηροζίνη για να ανεφοδιαστούν και να ξαναπετάξουν.

Παρ΄ όλα αυτά περίπου 60 πτήσεις με στρατιώτες, διασώστες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορτία τροφίμων και φαρμάκων έφθασαν στη φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής. Εξι ώρες χρειάστηκαν οι εργάτες για να ξεφορτώσουν μόνο ένα φορτίο από την Κίνα, διότι δεν υπήρχαν μηχανήματα και όλα μεταφέρονταν με τα χέρια.

Ολόκληρες περιοχές ισοπεδώθηκαν, χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και πολλοί πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί και παραμένουν παγιδευμένοι. Στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς οι επιζώντες αναζητούν απελπισμένα τρόφιμα. «Τα χρήματα αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία αξία, το νερό είναι το νόμισμα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ένας ξένος εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής. Ο κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες είναι άμεσος.

Δεν λείπουν και οι λεηλασίες, όπως αυτή ενός κατεστραμμένου σουπερμάρκετ στην περιοχή Ντελμάς του Πορτ-ο-Πρενς, από την οποία οι δράστες πήραν ηλεκτρονικά και σακούλες με ρύζι. Άλλοι πήραν τη βενζίνη από ένα διαλυμένο βυτιοφόρο.

« Ολοι οι αστυνομικοί είναι απασχολημένοι σώζοντας και θάβοντας τους δικούς τους. Δεν έχουν καιρό να περιπολούν στους δρόμους» είπε ο εργάτης Μανουέλ Ντιχόις.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να αποστέλλουν τους πρώτους από τους 3.500
στρατιώτες και τους 300 γιατρούς και νοσοκόμους για να βοηθήσουν τους πληγέντες και να συμβάλουν στη δημόσια ασφάλεια στο Πορτο-Πρενς. Το Πεντάγωνο αποστέλλει επίσης ένα αεροπλανοφόρο και τρία αμφίβια πλοία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε και τη διάθεση 100 εκατ. δολαρίων (69 εκατ. ευρώ) για την επιχείρηση. Άλλα τόσα θα διαθέσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους τον νεότερο να βοηθήσει τον επίσης πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό της αμερικανικής βοήθειας. «Στον λαό της Αϊτής λέμε καθαρά και με πίστη: δεν θα ξεχαστείτε. Σε αυτό που σας βρήκε, την ώρα της μεγαλύτερης ανάγκης σας, η Αμερική είναι στο πλάι σας. Ο κόσμος είναι στο πλάι σας» είπε ο κ. Ομπάμα. Από τον σεισμό κατέρρευσαν τα κτίρια του Κοινοβουλίου, το προεδρικό μέγαρο και πολλά ακόμη κυβερνητικά κτίρια. Δεν είχε διευκρινιστεί μάλιστα ως αργά χθες πόσοι από τους βουλευτές και πόσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέζησαν της καταστροφής. Η μεγαλύτερη φυλακή επίσης κατέρρευσε και δραπέτευσαν περισσότεροι από 2.000 επικίνδυνοι εγκληματίες.

Οι επιζώντες φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τον φόβο των μετασεισμών και κοιμούνται σε ανοιχτές περιοχές, όπου ομάδες γυναικών τραγουδούν θρησκευτικούς ύμνους στο σκοτάδι και προσεύχονται για τους πεθαμένους. «Θέλουν να τους βοηθήσει ο Θεός. Όλοι θέλουμε» λέει η Ντερμέν Ντούμα, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου. Η ίδια έχασε τέσσερις συγγενείς από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι ξένοι ένοικοι του ξενοδοχείου κοιμούνται γύρω από την πισίνα, ενώ έξω κείτονται πτώματα και τραυματίες. Μεταξύ των ξένων που αγνοούνται περιλαμβάνονται περίπου 100 Ιταλοί και 40 Μεξικανοί, ενώ 36 μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν και άλλα 200 αγνοούνται. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να διεξαχθεί κατεπειγόντως διεθνής διάσκεψη για την Αϊτή, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα και να γίνει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

Φήμες
Ο ανθρώπινος πόνος στην Αϊτή δεν εμπόδισε ορισμένους επιτήδειους να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την τραγωδία για προσωπικό όφελος. Χιλιάδες πολίτες, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν χθες, είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο, να αποσυρθούν από τις παραθαλάσσιες περιοχές στα υψώματα του Πετιόν Βιλ, ενός προαστίου του Πορτο-Πρενς, ύστερα από φήμες ότι δήθεν «έρχεται μεγάλο τσουνάμι». Με κουβέρτες στα χέρια και μικρά παιδιά στην αγκαλιά, οι Αϊτινοί προσπαθούσαν όπως όπως να ανοίξουν δίοδο στα ορεινά μονοπάτια. Τις φήμες διέσπειραν αδίστακτοι οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν τη μαζική αποχώρηση για να λεηλατήσουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.  

Ελληνική βοήθεια στους σεισμοπαθείς
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε χθες, κατά το άνοιγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, από όλα τα μέλη της κυβέρνησης, «στον χώρο της αρμοδιότητάς του ο καθένας, να συνδράμουν άμεσα, ώστε η χώρα μας να αποστείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια στην Αϊτή και τους πολίτες της». Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ, εκφράζοντας τα ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού στον πληγέντα λαό της Αϊτής από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών, χθες το απόγευμα, έχουν εντοπιστεί στην Αϊτή 11 έλληνες πολίτες καθώς και ένας βέλγος υπήκοος, σύζυγος Ελληνίδας, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επαφή με τους οικείους τους. Υστερα από συνεννοήσεις με την ισπανική προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άμεσου επαναπατρισμού όσων Ελλήνων το επιθυμούν με ειδική πτήση, η οποία πρόκειται να αναχωρήσει από το Πορτ-ο-Πρενς εντός των επόμενων 36 ωρών.

Παράλληλα η χώρα μας, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προσέφερε επείγουσα χρηματική βοήθεια ύψους 200.000 ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για την παροχή τροφίμων στους σεισμοπλήκτους. Γίνονται επίσης προσπάθειες για την αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΠΗΓΗ:  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=309567&dt=15/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: