25 Ιουνίου 2011

Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη Αλιεία (ΠΛΑ)



Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ψαριού στην παγκόσμια αγορά οδήγησε ευρωπαϊκούς και ασιατικούς αλιευτικούς στόλους στις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Η Ε.Ε. παίρνει ψάρια από τα πιο φτωχά κράτη του πλανήτη… για να καλύψει τις ανάγκες της σε ψάρι.
Έχουν καταστρέψει τα δικά τους ιχθυοαποθέματα και τώρα ψαρεύουν όλο και περισσότερο στη Δυτική Αφρική, παίρνοντας το φαΐ απ’  το στόμα των ανθρώπων… που το χρειάζονται περισσότερο.

Εκατοντάδες αλιευτικά σκάφη πειρατές ψαρεύουν παράνομα στα χωρικά ύδατα φτωχών κρατών όπως η Σενεγάλη, η Γουινέα, η Μαυριτανία αποψιλώνοντας τον ωκεανό από κάθε μορφή ζωής.




Σέρνουν μια τράτα στο βάθος του ωκεανού που καταστρέφει το οικοσύστημα. Μαζεύουν αδιακρίτως ό,τι κολυμπάει, ανεξάρτητα απ’ το βάθος της θάλασσας, την εποχή του χρόνου ή το είδος του ψαριού.  

Διαλέγουν μόνο τα ψάρια για τα οποία έχουν παραγγελίες και τα υπόλοιπα τα πετάνε νεκρά στη θάλασσα ανά τόνους. Πετάνε τόνους νεκρών ψαριών στη θάλασσα… καταδικάζοντας εκατομμύρια αφρικανούς στη φτώχεια και τη πείνα.




Στο Σεν Λουί δεν υπάρχει γεωργία, δεν υπάρχει κτηνοτροφία, δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από την αλιεία, που επιτρέπει την επιβίωση της πόλης. Στο παρελθόν έπιαναν ψάρια κοντά στη στεριά, τώρα οι ψαράδες ανοίγονται στη θάλασσα και δε βγάζουνε τίποτα άλλο παρά μόνο σαρδέλες. Στο παρελθόν αυτό το ψάρι δεν το τρώγανε καθόλου, το είχανε για δόλωμα. Αλλά δε βρίσκουνε πια καλά ψάρια καθώς τα ξένα αλιευτικά σκάφη έχουν κατασπαράξει τα πάντα.

Έρχονται οι χορτασμένοι και παίρνουν απ’ το στόμα το φαγητό των φτωχών




Οι παραδοσιακοί ψαράδες της Σενεγάλης με τα πενιχρά τους μέσα δε μπορούν να ανταγωνιστούν τα τεράστια αλιευτικά σκάφη και τελικά αρκετοί είναι εκείνοι που αρχίζουν να εξαρτώνται από αυτά για δουλειά. Το μεροκάματο του ναύτη είναι ελάχιστο, οι συνθήκες άθλιες, το ωράριο εξοντωτικό. Υπάρχουν μέρες που τα πόδια τους πρήζονται στις μπότες και για να τις βγάλουν χρειάζονται μαχαίρι, άλλες φορές οι ναύτες μένουν για μέρες χωρίς φαγητό

Αν κάποια στιγμή αισθανθούν μια μικρή αδιαθεσία ή ένα πονοκέφαλο θα πρέπει να δανειστούν χρήματα για να αγοράσουν μια ασπιρίνη. Πολλοί είναι αυτοί που αρρώστησαν και στο τέλος δεν τα κατάφεραν και πέθαναν καθώς δεν είχαν τα χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακα. Φάρμακα που κοστίζουν 20.000φράγκα δηλαδή γύρω στα 40.00€. 

Πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι οι ψαράδες που, μη μπορώντας να κερδίσουν πλέον τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, παίρνουν τις ίδιες πιρόγες που έβγαιναν για ψάρεμα και κατά δεκάδες προσπαθούν να πλεύσουν στον ωκεανό και να φτάσουν στην ισπανική ακτή, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής

Η Ε.Ε., για να προλάβει το κύμα των μεταναστών, έχει στείλει στη Σενεγάλη πλοία της FRONTEX, του συνοριακού της στρατού. Θα αρκούσε να πάρει μέτρα κατά τη πειρατικής αλιείας και κανείς δε θα προσπαθούσε να φύγει από εδώ. Θα ζούσε απ’ το ψάρεμα. Όμως ο βυθός των ωκεανών είναι γεμάτος από κουφάρια παιδιών, που χάθηκαν στην περιπέτεια.




Από πού έρχεται το ψάρι που τρώτε;

ΚΛΕΒΩΝΤΑΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ.

Θα δείτε τη ταμπελίτσα που θα γράφει π.χ. φαγκριά, φρέσκα πελαγίσια 12.98€ το κιλό. ΣΕΝΕΓΑΛΗΣ.
Θυμηθείτε: Όταν τρώτε ένα ψάρι που έχει αλιευθεί παράνομα, τρώτε τη ζωή ενός Σενεγαλέζου ψαρά.

ΕΞΑΝΤΑΣ




Το σχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας:

1) Λιμάνια (όπως το Λας Πάλμας στην Ισπανία) πρέπει να απαγορεύσουν το "ξέπλυμα" παράνομων ψαριών και να μην παρέχουν υπηρεσίες στα πειρατικά αλιευτικά σκάφη. Αν δεν μπορούν οι πειρατές να διακινήσουν τα παράνομα φορτία τους και να ανεφοδιάσουν τα σκάφη τους, όλη η βρόμικη επιχείρηση θα καταρρεύσει.

2) Όλα τα σουπερμάρκετ, οι ψαραγορές και οι ιχθυοπώλες πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξουν την προέλευση των ψαριών που διακινούν και να μπορούν να αποδείξουν ότι τα ψάρια δεν έχουν αλιευθεί παράνομα. Οι προμηθευτές που δεν το κάνουν αυτό, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.

3) Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των σκαφών τους και να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους. Οι αρχές πρέπει αμέσως να ανταλλάσσουν πληροφορίες για να σταματήσει η πειρατική αλιεία και να εμποδίσουν τα παράνομα ψάρια να διακινούνται στην αγορά.  




4) Πολλές φορές τα παράνομα σκάφη δεν πιάνουν ποτέ λιμάνι αλλά μεταφορτώνουν τα ψάρια τους σε πλοία - φορτηγά  στην θάλασσα. Αν η μεταφόρτωση στη θάλασσα κρινόταν παράνομη τότε θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τους πειρατές να διακινούν τα τη λεία τους σε όλο τον πλανήτη.

5) Κάποια σκάφη και εταιρίες έχουν βρεθεί πολλές φορές να παραβιάζουν τους κανόνες. Αυτά τα σκάφη θα πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα σε μια ενιαία λίστα έτσι ώστε όλα τα κράτη να μπορούν να αρνούνται τις υπηρεσίες τους ή να απαγορεύουν να εκφορτώνονται τα ψάρια στα λιμάνια τους.

6) Θα πρέπει να δίνεται διεθνής βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να προστατέψουν τα πλούσια αλιευτικά τους πεδία από τους πειρατές. Ενώ τα αποθέματα στο βόρειο ημισφαίριο έχουν εξαντληθεί, τα αλιευτικά σκάφη μεταφέρονται σε νοτιότερες περιοχές, μέσα στα νερά φτωχών κρατών, που δεν έχουν την υποδομή να προστατέψουν την δική τους αλιεία.

GREENPEACE


Cesaria Evora - Sodade

Quem mostro'b
ess caminho longe.
Quem mostro'b
ess caminho longe.
Ess caminho
pa São Tomé.

Sodade sodade sodade
Dess nha terra d'São Nicolau.

Si bo t'screve'm
m'ta screve'b.
Si bo t'squece'm
M'ta squece'b.

Até dia ke bo volta.

Sodade sodade sodade
dess nha terra d'São Nicolau.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: